10 tips voor het opfrissen van de leerlingentoiletten

 1. Indeling ruimte
  Deel de ruimte zo ergonomisch mogelijk in: voorzie voldoende ruimte voor de urinoirs en hou daarbij rekening met de dikte van de tussenschotten; voorzie voldoende ruimte voor de afzonderlijke toiletten. Staan er muurtjes tussen de afzonderlijke toiletten, dan is er bij betegeling tot op de vloer geen probleem. Overweeg je bijv. trespaplaten als tussenmuur, dan is het goed te zoeken naar de ideale en meest hygiënische aansluiting met de grond waarop de plaat steunt. Hou rekening met de onderhoudsploeg die snel en makkelijk de reinigingsklus moet kunnen klaren!

 2. Goede verluchting
  Frisse lucht is zonder meer vereist in een goed toilet. Permanente verluchting is geen overbodige luxe. Ventilatieroosters in de ramen zorgen voor voldoende luchttoevoer zodat het ventilatiesysteem feilloos kan werken.

 3. Materialen
  Kies voor een mooie en onderhoudsvriendelijke betegeling of degelijk en krasvrij kunststofmateriaal. Om graffiti te voorkomen, is een globaal voorkomingsbeleid nodig. Zijn er toch wel eens graffiti, dan moeten ze snel en efficiënt verwijderd kunnen worden. Een goede vloer is een goed te onderhouden en veilige vloer. Informeer je goed bij de tegelhandel want in het grote aanbod van vloeren is het zaak de juiste te kiezen! Voorzie voldoende geurwerende afvoerputjes in de vloer zodat het kuisen van de toiletten perfect kan gebeuren.

 4. Spoelsysteem
  Jachtbakken zijn nogal eens het voorwerp van vernieling. Een degelijk ingebouwd systeem voorkomt misbruiken, maar totaal uitsluiten kan men het niet. Vraag om  duidelijke, eenvoudige, maar stevige bedieningsknoppen om het spoelsysteem te bedienen.

  Voor de urinoirs is een automatisch spoelsysteem het handigst. Maar, je mag niet vergeten tijdig de batterijen van de voelers te vervangen als het niet centraal elektronisch gestuurd is! Een centrale en automatische sturing is het handigst om hygiënische en geurvrije urinoirs te bekomen.

  Beschikt je school over regenwaterputten? Dit is ideaal om de toiletten te spoelen. Voorzie voldoende filters in dit watercircuit zodat de leidingen niet verstoppen en de toiletten er netjes blijven uit zien! Vergeet geen omschakelingsmogelijkheid naar leidingwater, want in droge periodes kan de reserve aan regenwater snel slinken.

 5. Sluitingen deuren
  Sluitingen op de deuren garanderen de privacy. Maar, een leerling die onwel werd op het toilet, moet kunnen bevrijd worden uit zijn/haar benarde positie. Een systeem waarbij een verantwoordelijke van de school het toilet van buiten uit kan openen is aangewezen.

 6. Toiletbril
  De zitting van een toilet moet erg stevig/vandalismebestendig zijn. Leerlingen die even over het muurtje willen piepen ontmoedig je door voldoende hoge tussenmuren/schotten. Staan ze toch eens op het WC voor andere doeleinden, dan is een stevige bril geen overbodige luxe.

 7. Wc-rolhouder en -papier
  De houders voor Wc-papier bestaan in diverse maten en vormen. Kijk naar de gewoonten op school en zoek de Wc-rolhouder die het meest aansluit bij goede en milieuvriendelijke gewoonten. Een grote centrale rol nodigt uit meer papier mee naar het toilet te nemen dan nodig. Op de toiletten zelf is een systeem dat in voldoende papier kan voorzien voor een speeltijd of een schooldag vereist.

  Laat je ook niet verleiden tot de aankoop van al te goedkoop toiletpapier: het nodigt vaak uit tot meergebruik en veroorzaakt makkelijker verstopping. Samenaankoop van toiletpapier en (milieuvriendelijke) onderhoudsproducten is voordeliger en de kwaliteit en het milieu varen er wel bij.

 8. Voor de meisjes/jongedames
  Voor de toiletten van de vrouwen zijn containers voor de intieme hygiëne een must. Kies voor een veilig, eventueel verankerd en gebruiksvriendelijk exemplaar. Er zijn firma’s die deze containers ophalen en reinigen.

 9. De ‘vlieg’
  De ‘vlieg’ is erg efficiënt in urinoirs: (jonge) mannen plassen gericht met een nette omgeving tot gevolg. Een matje of een spin in de afvoer van de urinoirs voorkomt verstopping door kauwgum, papier…

 10. Handhygiëne
  Voor de handhygiëne zijn stevige wastafels nodig. Een elektrisch bediende kraan is milieuvriendelijk, maar geeft vaak ergernis omdat hij niet steeds efficiënt werkt. Een kraan met een ingebouwde mechanisch systeem om waterverspilling te voorkomen, scoort nog steeds goed.

  Zeepdispensers verdwijnen vaak op de grond met erge gevolgen: valgevaar, schuimvorming bij nat weer of tijdens het poetsen… Een verankerd, maar zeer stevig exemplaar voorkomt dit euvel. Regelmatige controle van de dispenser is vereist opdat men niet wild tekeer gaat met het verdeelsysteem.

  Voorzie ook ontsmettingsgel en papieren wegwerpdoekjes om de handen af te drogen.

Tot slot …

Maak van de toiletruimte een gezellige ruimte! Frisse kleuren, een mooie betegeling, regelmatige controle en goed onderhoud voorkomen dat je toiletruimte ontaardt tot een kwalijk ruikende en te mijden ruimte!

Informatie over de algemene richtlijnen en aanbevelingen voor de sanitaire voorzieningen in onderwijsinstellingen kan je vinden op de website van Agion.