De ouder doet ertoe!

Een school kan van jou verwachten dat je op tijd aan de zindelijkheid van je kind werkt.

Ideaal is je kind droog overdag vóór hij of zij instapt in de school. Dit maakt de schoolstart makkelijker en zorgt ervoor dat de school zich kan toeleggen op goed onderwijs voor je kind. 

De school mag je kind niet weigeren omdat hij nog niet zindelijk is. Maar je kind krijgt meer ruimte om nieuwe dingen te leren als hij dat wel is. Start er dus tijdig mee. 

Is je kind nog niet zindelijk als hij of zij naar school gaat, maak dan afspraken met de school over hoe jullie hier samen aan zullen verder werken.  

Voor meer informatie: Naar de kleuterklas vanaf 2,5 jaar – voor ouders (vlaanderen.be)

Ouders spelen een heel belangrijke stimulerende en ondersteunende rol in het zindelijkheidsproces van hun kind.

Hoewel zindelijk worden een natuurlijk rijpings- en leerproces is, is het van belang dat ouders vroeg starten met de bewustmaking rond het hele pipi- en kakagebeuren.

'It takes a village to raise a child.'

Ouders, maar ook grootouders en iedereen die zich bezig houdt met de opvoeding, spelen een heel belangrijke stimulerende en ondersteunende rol tijdens het zindelijkheidsproces van hun kind. Je maakt dus best onderling afspraken over hoe jullie het samen aanpakken.

Hoewel zindelijk worden een natuurlijk rijpings- en leerproces is, is het van belang dat ouders vroeg starten met de bewustmaking rond het hele pipi- en kakagebeuren.

Het ‘echte oefenen’ start je best vanaf de ‘gevoelige periode’ rond 18 maanden. Tijdens deze periode is een kind het meeste vatbaar om zindelijk te worden en vertoont het rijpheidssignalen. Lees hier alles over in de brochure van Kind&Gezin ‘Zindelijkheid – Hoe pak je het aan?’.