De mama van Livi vertelt ...
De mama van Livi vertelt hoe ze samen met het zindelijk worden van kleine Livi heeft aangepakt. Ze vertelt hoe het er bij hen thuis aan toeging … met veel proberen en af en toe een ‘ongelukje’.
"Na een tijdje moet je als ouder ook durven de pamper uitlaten. Er zal eens een ongelukje gebeuren, maar dat is niet erg, dat hoort bij het leerproces."
mama van Livi
Op welk moment ben je met de zindelijkheidstraining begonnen?
Toen mijn dochter 2 jaar werd, vonden we het tijd om te starten aan haar zindelijkheidstraining. We wilden graag dat ze zindelijk was voordat ze naar school ging.
In overleg met haar onthaalmoeder werd een plan van aanpak afgesproken, zodat zowel thuis als in de opvang op een zelfde manier aan zindelijkheid gewerkt werd. Haar onthaalmoeder legde mij uit hoe zij in de opvang aan zindelijkheid werkte en gaf mij concrete tips en advies om thuis aan de slag te gaan. Dagelijks hielden we elkaar op de hoogte van de vorderingen.
Wat deed je om jouw kind te laten wennen aan het potje?
Het potje werd op een zichtbare plaats in de living gezet, zodat ze er makkelijk op kon. Ze mocht altijd op haar potje gaan zitten, en ook haar knuffels mochten aan het potje wennen.
Ook lazen we verscheidene speelse boeken over ‘op het potje gaan’. In onze stadsbibliotheek hebben ze een kast met leuke kinderboekjes over zindelijkheid, maandelijks kozen we samen nieuwe boekjes.
Waaraan kon je merken dat je kind er klaar voor was?
Met de tijd kreeg ze meer en meer interesse in het potje. In het begin moesten wij haar telkens aanmoedigen, na een tijdje ging ze uit eigen beweging op haar potje zitten. Ze gaf zelf aan wanneer ze klaar was voor de volgende stap: het grote toilet met een kinderbril.
Hoe zorgde je voor een zindelijkheidsroutine?
Zeker in het begin is het belangrijk om een vaste structuur te geven aan je kind. Mijn dochter moest zowel thuis als in de opvang op verschillende ‘vaste’ momenten op het potje, bijv. bij het opstaan, voor en na het eten, voor het middagdutje … Ook bleef ik altijd bij haar als ze op het potje zat. We maakten er een gezellig moment van en lazen een boekje.
Als ze flink op het potje ging, werd ze beloond met een sticker. In de opvang werkten ze met een stickerblad, thuis mocht ze zelf stickers kleven op de achterzijde van haar potje.
Na een tijdje moet je als ouder ook durven de pamper uitlaten en je kind in huis te laten rondlopen in haar ‘blote poep’ of in haar onderbroek. Er zal eens een ongelukje gebeuren, maar dat is niet erg, dat hoort bij het leerproces.
Welke tips heb je voor andere ouders?
Blijf je kind positief bevestigen en aanmoedigen! “Flink gedaan, grote meid”
Wees nooit kwaad op je kind als het eens niet lukt. Mislukte pogingen en ongelukjes horen erbij!
Geef je kind tijd! Forceer je kind niet, blijf proberen en geef niet op.
Spreek af met je onthaalmoeder om er samen aan te werken zodat zowel thuis als in de opvang op een zelfde manier aan zindelijkheid gewerkt wordt.