De papa van Tille vertelt …

De papa van Tille vertelt over het introduceren van het potje in dagdagelijkse routines. Geduldig zijn en aanmoedigen was ook heel belangrijk voor haar.

Ieder kind is anders maar deze strategie werkte voor Tille vanaf het moment dat ze zich bewust werd van haar vuile luier.

'Mijn tip voor andere ouders is om te onthouden dat elk kind anders is en wat voor ons werkte, misschien niet voor iedereen werkt.'

Waaraan kon je merken dat je kind er klaar voor was?

We merkten dat onze dochter er klaar voor was toen ze begon aan te geven dat ze haar behoefte had gedaan in haar luier. Ze leek te beseffen dat ze naar de wc zou kunnen gaan in plaats van in haar luier.

Wat deed je om jouw kind te laten wennen aan het potje?

Om haar aan het potje te laten wennen, hebben we haar uitgelegd wat het potje is en hebben we het steeds in de ruimte gezet waar we haar luier verschonen.

Wat deed je concreet om dit aan te pakken?

We begonnen met haar vlak voor haar badtijd steeds op het potje te zetten en stimuleerden haar om pipi te doen. Deze routine begon voordat ze in bad ging.

Dit is erg organisch gegroeid omdat ze anders vaak pipi in bad deed.

Hoe zorgde je voor een zindelijkheidsroutine?

We probeerden potjesrondes in haar dagelijkse routine in te bouwen, zodat ze regelmatig op het potje zat. Op deze manier kon ze wennen aan het idee dat ze, als ze het gevoel had dat ze moest gaan, dit ook op het potje kon doen.

Wat werkte er wel en wat werkte er niet?

Wat niet goed werkte, was om het potje mee naar de wc te nemen en haar daar te laten proberen, terwijl mama of papa ook op de wc zaten. Ze was dan te veel afgeleid en kon zich niet concentreren op het potje. We besloten om haar op haar eigen potje te laten zitten in een rustige omgeving.

Hoe reageerde jouw kindje?

Onze dochter twijfelde in het begin even, maar ondertussen zijn we al twee maanden bezig, en het gaat behoorlijk goed. Ze lijkt te wennen aan het potje en begrijpt steeds beter hoe het werkt.

Wat vond je moeilijk?

We hebben niet echt iets als moeilijk ervaren tijdens dit proces. We realiseerden ons dat elk kind anders is en dat het belangrijk is om geduldig te zijn en te blijven proberen, zelfs als het in het begin niet meteen lukt.

Welke tips heb je voor andere ouders?

Mijn tip voor andere ouders is om te onthouden dat elk kind anders is en wat voor ons werkte, misschien niet voor iedereen werkt. Het is belangrijk om flexibel te zijn en verschillende benaderingen uit te proberen. Geduld en positieve aanmoediging zijn essentieel tijdens het zindelijk worden van je kind. En vergeet niet om je kind te prijzen en te belonen wanneer ze succesvol zijn op het potje, dit kan hen motiveren om door te blijven gaan.