De mama van Fran en Ferre vertelt ...

De mama van Fran en Ferre vertelt dat het zindelijk maken van haar tweeling een lang proces was. Fran en Ferre zijn verschillende kinderen met tegelijkertijd verschillende noden … en dat vergt op hetzelfde moment toch een verschillende aanpak.

"We bekeken samen de inhoud van het potje en reageerden bemoedigend,
ook al was het niet gelukt."

Waaraan kon je merken dat je kind er klaar voor was?

Ze werden nieuwsgierig naar het potje. Ze wilden met ons mee naar het toilet. We merkten ook op dat hun pampertjes al wat langer droog bleven.

Wat deed je om jouw kind te laten wennen aan het potje?

We zetten het potje op een zichtbare plaats, zodat de kindjes erop konden zitten wanneer ze wilden. Eerst met kleren aan, nadien meer gericht om te plassen. We lazen ook boekjes over op het potje gaan.

Hoe zorgde je voor een zindelijkheidsroutine?

We probeerden de kindjes op vaste momenten op het potje te laten zitten, maar dat was niet makkelijk. We probeerden hen vooral vaak attent te maken op het potje en vroegen vaak of ze dachten te moeten plassen. Als ze dan op het potje gingen zitten, probeerden we hen er lang genoeg op te laten zitten, bv. door samen een boekje te lezen of een filmpje te kijken. We bekeken samen de inhoud van het potje en reageerden bemoedigend, ook al was het niet gelukt. We maakten de kindjes proper en deden opnieuw hun kleren aan. Daarna maakten we samen het potje leeg, spoelden we de wc door.

Wat werkte er wel en wat werkte er niet?

Wel:

  • Als het warm genoeg was buiten, lieten we de kindjes in hun ondergoed/blootje rond lopen, zodat ze makkelijk op het potje konden gaan.
  • Veel praten over het potje, bemoedigen, samenwerken om alles proper te maken, hen trots laten zien als het lukte om op het potje te gaan.
  • Als het potje een beetje begint te lukken, ze vaak zonder pamper laten.
  • Ze bewust maken van het gevoel om te moeten plassen/kaka doen
  • Veel laten drinken, zodat ze makkelijker naar het potje kunnen.
  • Samenwerken met de crèche en grootouders
  • Variatie brengen: verschillende potjes, ook eens op het toilet gaan, verschillende plaatsen …

Niet:

  • Belonen: bijvoorbeeld stempels zetten, koekje geven …
  • Vaste momenten om op het potje te gaan: werkte heel frustrerend voor hen en voor ons

Welke tips heb je voor andere ouders?

Altijd een reservesetje kleren, plastic zakje voor vuile kleren en veel natte doekjes bij hebben. Heel enthousiast zijn over elk plasje en drolletje. En af en toe een ijsje om al dat harde werk te vieren!